Class 6 SS T3 The Age of Empires: Guptas and Vardhanas Textbook Solutions

 

The Age of Empires: Guptas and Vardhanas


Exercise

I.Choose the correct answer

1. __________ was the founder of Gupta dynasty.

a) Chandragupta I b) Sri Gupta

c) Vishnu Gopa d) Vishnugupta

Ans:b) Sri Gupta

2. Prayog Prashasti was composed by __________

a) Kalidasa b) Amarasimha

c) Harisena d) Dhanvantri

Ans:c) Harisena

3. The monolithic iron pillar of Chandragupta is at __________

a) Mehrauli b) Bhitari

c) Gadhva d) Mathura

Ans:a) Mehrauli 

4. __________ was the first Indian to explain the process of surgery.

a) Charaka b) Sushruta

c) Dhanvantri d) Agnivasa

Ans:b) Sushruta

5. ___________ was the Gauda ruler of Bengal.

a) Sasanka b) Maitraka

c) Rajavardhana d) Pulikesin II

Ans:a) Sasanka

II. Match the statement with the reason and tick the appropriate answer

1. Assertion (A): Chandragupta I crowned himself as a monarch of a large kingdom after eliminating various small states in Northern India.

Reason (R): Chandragupta I married Kumaradevi of Lichchavi family.

a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

b) Both A and R are correct but R is not correct explanation of A.

c) A is correct but R is not correct.

d) A is not correct but R is correct.

Ans:a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

2. Statement I: Chandragupta II did not have cordial relationship with the rulers of South India.

Statement II: The divine theory of kingship was practised by the Gupta rulers.

a) Statement I is wrong but statement II is correct.

b) Statement II is wrong but statement I is correct.

c) Both the statements are correct.

d) Both the statements are wrong.

Ans:a) Statement I is wrong but statement II is correct.

3. Which of the following is arranged in chronological order?

a) Srigupta – Chandragupta I – Samudragupta – Vikramaditya

b) Chandragupta I – Vikramaditya - Srigupta – Samudragupta

c) Srigupta – Samudragupta – Vikramaditya -Chandragupta I

d) Vikramaditya - Srigupta – Samudragupta - Chandragupta I

Ans:a) Srigupta – Chandragupta I – Samudragupta – Vikramaditya

4. Consider the following statements and find out which of the following  statement(s) is / are correct

1.Lending money at high rate of interest was practised.

2.Pottery and mining were the most flourishing industries.

a) 1. is correct b) 2. is correct

c) Both 1 and 2 are correct d) Both 1 and 2 are wrong

Ans:a) 1. is correct

5.Circle the odd one

1.Kalidasa, Harisena, Samudragupta, Charaka.

Ans:Samudragupta

Reason: Samudragupta was a king, others are not kings.

2.Ratnavali, Harshacharita, Nagananda, Priyadharshika.

Ans:Harshacharita

Reason: Harshacharita was written by Banabhatta, others were written by Harsha. 

III. Fill in the blanks

1. __________, the king of Ceylon, was a contemporary of Samudragupta.

Ans:Sri Meghavarman

2. Buddhist monk from China __________, visited India during the reign of Chandragupta II.

Ans:Fahine

3. __________ invasion led to the downfall of Gupta Empire.

Ans:Hun

4. __________ was the main revenue to the Government.

Ans:Land tax

5. The official language of the Guptas was .

Ans:Sanskrit

6. __________, the Pallava king was defeated by Samudragupta.

Ans: Vishnugopal

7. __________ was the popular king of Vardhana dynasty.

Ans:Harsha

8. Harsha shifted his capital from ___________ to Kanauj.

Ans:Thaneswar

IV. State whether True or False

1. Dhanvantri was a famous scholar in the field of medicine.

Ans:True

2. The structural temples built during the Gupta period resemble the Indo-Aryan style.

Ans:False

3. Sati was not in practice in the Gupta Empire.

Ans:False

4. Harsha belonged to Hinayana school of thought.

Ans:False

5. Harsha was noted for his religious intolerance.

Ans:False

V.Match the following

A

Mihirakula

Skandagupta

Aryabhatta

Astronomy

Painting

Bagh

Nalanda University

Kumaragupta

Sartavaga

Caravan trader


B

Bana

Harshacharita

Harsha

Ratnavali

Nalanda University

10,000 students

Hiuen -Tsang

Si-Yu-Ki

Buddhist Assembly

Prayag


VI. Answer in one or two sentences

1. Who was given the title Kaviraja? Why?

Samudragupta was not only a great conqueror but a lover of poetry and music and for this, he earned the title ‘Kaviraja’.

2. What were the subjects taught at Nalanda University?

Buddhism was the main subject taught at Nalanda University. Other subjects like Yoga, Vedic literature and Medicine were also taught.

3. Explain the Divine Theory of Kingship.

‘The concept that the king is the representative of God on earth and so he is answerable only to God and not to anyone else’, is the divine theory of Kingship, which was practiced by the Gupta rulers.

4. Highlight the achievement of Guptas in metallurgy.

The most important evidence of development in metallurgy was the Mehrauli Iron Pillar installed by King Chandragupta in Delhi. This monolithic iron pillar has lasted through the centuries without rusting.

5. Who were the Huns?

Huns were the nomadic tribes, who, under their great Attila, were terrorising Rome and Constantinople. Associated with these tribes were the White Huns who came to India through Central Asia. 

6. Name the three kinds of tax collected during the Harsha’s reign.

  • Bhaga, 

  • Hiranya and 

  • Bali 

were the three kinds of tax collected during Harsha’s reign.

7. Name the books authored by Harsha.

Harsha’s popular works are Ratnavali,Nagananda and Priyadharshika.

VII. Answer the following briefly

1. Write a note on Prashasti.

  • Prashasti is a Sanskrit word, meaning commendation or ‘in praise of’.

  • Court poets flattered their kings listing out their achievements. 

  • These accounts were later engraved on pillars so that the people could read them. 

  • The Prayog Prashasti, composed by Samudragupta’s court poet Harisena, was engraved on the Allahabad Pillar. 

  • This Allahabad Pillar inscription is the main source of information for Samudragupta’s reign.

2. Give an account of Samudragupta’s military conquests.

  • Samudragupta conquered nine kingdoms in northern India. 

  • He reduced 12 rulers of southern India to the status of feudatories and forced them to pay tribute. 

  • He received homage from the rulers of East Bengal, Assam, Nepal, the eastern part of Punjab and various tribes of Rajasthan. 

  • In the southern Pallava kingdom, he also defeated Vishnugopa.

3. Describe the land classification during the Gupta period.

 Classification of land during Gupta period:

Kshetra 

Cultivable land 

Khila 

Waste land

Aprahata 

Jungle or forest land

Vasti 

Habitable land

Gapata Saraha 

Pastoral land


4. Write about Sresti and Sarthavaha traders.


Sresti

Sarthavaha

Sresti traders usually settled at a standard place

Sarthavaha traders were caravan traders who carried their goods to different places


5. Highlight the contribution of Guptas to architecture.

  • The Guptas were the first to construct temples, which evolved from the earlier tradition of rock-cut shrines. 

  • Adorned with towers and elaborate carvings, these temples were dedicated to all Hindu deities. 

  • The most notable rock-cut caves are found at Ajanta and Ellora (Maharashtra), Bagh (Madhya Pradesh) and Udaygiri (Odisha).

  • The structural temples built during this period resemble the characteristic features of the Dravidian style.

  • Two remarkable examples of Gupta metal sculpture are 

    • (i) a copper image of Buddha about 18 feet high at Nalanda and 

    • (ii) Sultanganj Buddha seven-and-a- half feet in height. 

6. Name the works of Kalidasa.

Kalidasa’s famous dramas were Sakunthala,Malavikagnimitra and Vikramaoorvashiyam. Other significant works of Kalidasa wereMeghaduta,

Raghuvamsa, Kumarasambava and Ritusamhara 

7. Estimate Harshvardhana as a poet and a dramatist.

Harsha, himself a poet and dramatist, gathered around him a best of poets and artists. Harsha’s popular works are Ratnavali, Nagananda and Priyadharshika. His royal court was adorned by Banabhatta, Mayura, Hardatta and Jayasena.


VIII. HOTs

1. The gold coins issued by Gupta kings indicate__________.

a) the availability of gold mines in the kingdom

b) the ability of the people to work with gold

c) the prosperity of the kingdom

d) the extravagant nature of kings

Ans:c) the prosperity of the kingdom

2. The famous ancient paintings at Ajanta were painted on __________.

a) walls of caves b) ceilings of temples

c) rocks d) papyrus

Ans:a) walls of caves

3. Gupta period is remembered for __________.

a) renaissance in literature and art b) expeditions to southern India

c) invasion of Huns d) religious tolerance

Ans:a) renaissance in literature and art

4. What did Indian scientists achieve in astronomy and mathematics during the Gupta period?

Ans:

  • Aryabhatta, Varahamihira and Brahmagupta were foremost astronomers and mathematicians of the time.

  • Aryabhatta, in his book Surya Siddhanta, explained the true causes of solar and lunar eclipses. He was the first Indian astronomer to declare that the earth revolves around its own axis.

  • Invention of zero and the consequent evolution of the decimal system were the legacy of Guptas to the modern world.

Popular posts from this blog

வகுப்பு 6 ப1 இயல் ஒன்று வளர்தமிழ் வினா-விடைகள்

வகுப்பு 8 அறிவியல் பாடப்புத்தக வினா விடைகள்

வகுப்பு 6 அறிவியல் பாடப்புத்தக வினா-விடைகள்

வகுப்பு 8 சமூக அறிவியல் வினா -விடைகள்